Mitä pitää tehdä, sanoa tai viestittää, että videolle asetettu tavoite toteutuu?
Käsikirjoita lyhytkin video. Ajattelutyössä joudutaan kiteyttämään idea eli videon sydän ja se tekee käsikirjoitukselle aina hyvää. Vinkki: Laita ensimmäiseen viiteen sekuntiin aloitus, joka kertoo mistä on kyse. Selkeästi, viihteellisesti tai kertakaikkiseen Oksat pois! -tyyliin.
Mieti, onko kehitteillä oleva kässäri rakenteeltaan käypä myös videon sisarelle seuraavaan julkaisukertaan tai sen serkulle kokonaan toiseen kanavaan, esim. lyhyempänä versiona? Jos näet tämän tarpeen olevan mahdollinen, olet oikealla asialla.
Tarina vai säpinä?
Video voi olla dokumentti, tarina tai sähäkkä tykitys tärkeimmästä. Pidä huolta napakasta otteesta ja etenemisen tunteesta, jotta katsoja ei ajaudu muualle. Nopeita klippejä voi täydentää henkilöhaastatteluin tai yksinkertaisilla tekstinostoilla. Jos esiteltävää kuvamateriaalia on paljon, voi oikeantyyppinen taustamusiikki riittää sitomaan kokonaisuuden ehjäksi. Tosin kanavasta riippuen, tulee äänettömänä katseltaessa kuvakerronnan soljua ja siirtymien sujua.
Jos haluat tarinan asemesta tuoda esiin erilaisia viestin kärkiä, tee ne hyvin ymmärrettäviksi. Kullekin kärjelle voidaan löytää sitä tukeva, vahvan muistijäljen kuvamaailma. Graafiset elementit, animoidut still-kuvat tai elävän kuvan otokset ovat oivia kiteyttäjiä nopeille silmille.
Äänellä vai ilman?
Äänimaiseman voi muodostaa aidoista taustaäänistä, kertojasta, haastateltavan ihmisen puheesta sekä musiikista. Musiikki on osa käsikirjoitusta, jossa tuttu säe koukuttaa.
Kertojan käyttäminen on viisas ratkaisu. Saman äänen alle saadaan valjastettua kaikki asiat ja henkilöt. Kerronnan tyylilajit ovat rajattomat ja suositus on omaleimaiseen suuntaan. Huumorin kukka kasvaa kaikkialla!
Somekanavissa äänet jäävät yleensä kokonaan pois, jolloin äänimaiseman voi kuvittaa. Kyllä, kuvaotosten aiheen ja sykkeen suunnittelulla voidaan maalata äänellinen osuus. Ympäristön luonnollinen ääni, kuten aallon läiskähdys rantaan tai liikenteessä kiiruhtava ihminen, tuo kehoomme kuvan herättämän fysiologisen vaikutuksen, vaikkei varsinaista ääntä kuulukaan.
Ehkä huomasit jo, että käsikirjoitus on videon sydän. Tässä tehdään ne valinnat, jotka määräävät mitä maksaa, paljonko saadaan aikaan samalta istumalta ja onko idea ylipäätään hyvä. Jos tuskan hiki kihosi pintaan, kysy käsikirjoitukseen apua meiltä. Laitetaan yhdessä videokäsikirjoituksesi sykkimään tavoitteen tahtiin.