Brändi luo vahvan siteen kuluttajaan. Yksikseen se ei oikein onnistu, vaan näiden kahden kohtaamiseen tarvitaan ihminen.
Miten saadaan työntekijä toimimaan brändin lupauksen mukaan? Tai parhaimmillaan näyttämään todeksi sen, että asiakas on tehnyt kertakaikkiaan oikean ostopäätöksen.
Vastaus on ilmeinen. Työntekijä, joka on ymmärtänyt, mikä on yrityksen tehtävä. Hän on sisäistänyt myös brändin kutsumuksen, mission. Hän tietää, millaista arvoa tai kokemusta on tuottamassa. Kun tähdet ovat kohdallaan, on hän onnellinen työntekijä.
Näin ei ollut K-marketissa, joka lupaa olla oman kylän kauppa ja suosia lähituottajia. Kun kassalla kysyin, ovatko nämä kesäkurpitsat oikeasti vielä suomalaisia, kassahenkilö kohautti hartioitaan.
Jatkoin: – No, näin lokakuun lopussa on monessa paikassa jo ulkomaisia, mutta hyllyn reunalla teillä luki Suomi. Onko totta vai tarua?
Kassahenkilö vastasi, ettei hän tiedä. – Ne voivat olla tai sitten ei.
Jäin odottamaan, jos hän huikkaisi jollekin lähellä olevalle kollegalleen kysymykseni, vaan eipä huikannut. Kassalla ei ollut jonoa.
Verkkosivuilla K-market kuvailee hymyilevän kauppiasparin alla: Kyläkauppa, jossa elämyksellisyys luodaan parhaalla mahdollisella palvelulla.
Brändi ja uuden työntekijän perehdytys
Perehdytys on vaihe, johon tulee suhtautua kunnianhimoisesti. Liian usein perehdytys kärsii kiireestä ja materiaalien puutteesta.
Hyvin määritellystä brändistä voi nostaa esiin kutsumuksen eli yhden tai kahden lauseen kuvaukseen ydintekemisestä. Se vastaa kysymykseen, miksi tulemme töihin joka päivä. Kirjattu asia pitäisi olla helppo oppia ja omaksua.
Aito brändikokemus on vuorovaikutusta ihmiseltä ihmiselle. Nämä kohtaamispisteet on hyvä tunnistaa alkamaan jo uuden ja vanhan työntekijän tutustumisvaiheesta toisiinsa.
Perehdyttäjä voi vaihtua lennossa, joten hyvät käytännöt ovat poikaa. Materiaalit olisi hyvä koota vaikka videoon, joka käydään yhdessä läpi. Niihin voi uusi työntekijä palata puhelimellaan kertaamaan missä ja milloin vain.
Perehdyttäjä, kannusta ja innosta! Tee tämä lyhyesti ja brändin olemuksella. Perehdyttäjän välittäminen ja innostus saa näkyä.
Olipa perehdytyksen aineisto missä muodossa vain, jätä kiellot ja uhkailut minimiin. Työnantajamielikuva vahvistuu tai murenee ensi metreillä, kun uuden työntekijän mieli on vielä avoin ja oppimisvaiheessa.
Brändin arvot todeksi
Jotta arvot saadaan koko organisaation sisäistämiksi, tulisi henkilökunta ottaa prosessiin alun alkaen mukaan.
Brändin arvoja on hedelmällisintä luoda yhdessä kaikkien talossa töissä olevien kanssa. Toimivat arvot ovat sitä käytännössä vain, kun jokainen voi ne hyväksyä sellaisenaan.
Mahtavia perehdyttäjiä syntyy, kun arvot ja asiakaskokemus ovat selkäytimessä ja ne tuntuvat luonnollisilta.
Hyvän brändin voimavarana on hyvä työyhteisö
Yrityksen brändi ei voi olla merkityksellinen asiakkaalle, jos se ei ole sitä työntekijöille. Hämmästyttävän nopeasti falski kuuluu läpi ja uskottavuus hujahtaa maan rakoon.
Brändi on loistava ohjeistaja työhön ja työkalu sisäisessä markkinoinnissa. Paras lopputulos syntyy silloin, kun työntekijät saavat osallistua brändin kehittämiseen jatkuvasti.
Totuus on, että työntekijät ovat asiakaskohtaamisissa yrityksen brändin kasvot, ääni ja kulttuuri. Brändin lupauksen arvokkaita toteuttajia.
Me kaikki työtä tekevät voimme kysyä itseltämme, oliko äskeinen asiakaspalvelumme sellaista, jota haluamme tuottaa?
Työntekijä brändin ytimessä
Menestyksellinen brändi on kiinnostava työnantaja. Vahvalla brändillä houkutellaan valmiiksi oikeanhenkisiä henkilöitä töihin.
Millainen on työntekijämme kokemus olla meillä töissä? On tunnistettava työntekijän toiveita ja tarpeita sekä millaisilla asioilla on hänelle merkitystä. Kohtaavatko nämä ja brändimme sanoma?
Sanotaan, että ostopäätökseen vaikuttaa eniten tunne. Tunne on myös työssä viihtymisen takana.
Hyvinvoiva työntekijä löytää itselleen luonnollisen tavan ilmentää työpaikkansa brändin henkeä.
Palvelumme 101% brändiä on työpaja, jonka lopputuloksena brändisi palkkalistoilla mahdollisimman monta onnellista työntekijää. Katso lisää tästä!